ADVENTURE UNLIMITED BEATA PAWLIKOWSKA W dżungli jedzenia. Największe kłamstwa współcześnie wytwarzanej żywności Pawlikowska Beata - motyleksiazkowe.pl
Używamy plików cookies m.in. w celach: świadczenia usług, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Zamknij

Wydawcy

W dżungli jedzenia. Największe kłamstwa współcześnie wytwarzanej żywności Beata Pawlikowska motyleksiazkowe.pl Zobacz większe

W dżungli jedzenia. Największe kłamstwa współcześnie wytwarzanej żywności

Pawlikowska Beata

978-83-975489-0-9

Nowy

ADVENTURE UNLIMITED BEATA PAWLIKOWSKA

10 egz.

71,91 zł

79,90 zł najniższa cena z 30 dni przed obniżką

-10%

Produkt dostępny tylko na fakturę.

Autor Pawlikowska Beata
Rok wydania 2025
Ilość stron 586
Szerokość (mm) 175
Wysokość (mm) 248
Grzbiet (mm) 58
Wymiary 175 x 248 x 58 mm
Oprawa twarda
Faktura TAK
Wydawca ADVENTURE UNLIMITED BEATA PAWLIKOWSKA

Kompendium wiedzy na temat współcześnie wytwarzanej żywności. Książka będąca rezultatem trwającego wiele lat śledztwa dziennikarskiego. Autorka z dociekliwością bada tajniki przemysłowo produkowanego jedzenia.  Na podstawie wielu cytowanych badań naukowych i innych źródeł odkrywa zaskakującą prawdę o produktach żywnościowych sprzedawanych w sklepach, m.in.:
• Kwasek cytrynowy jest robiony z czarnej pleśni hodowanej na genetycznie modyfikowanej kukurydzy w Chinach.
• Emulgatory dodawane do przetworzonej żywności mogą uszkodzić jelita i zaburzyć mikrobiom.
• Chiński cynamon, kasja, zawiera duże ilości kumaryny, która może wywołać uszkodzenie wątroby i nowotwory.
• Jak obliczyła Najwyższa Izba Kontroli, przeciętny Polak wraz z żywnością kupioną w sklepie zjada w ciągu roku 2 kilogramy chemicznych dodatków.
• W sokach i napojach dla dzieci benzoesan sodu pod wpływem obecności witaminy C ulega przekształceniu w rakotwórczy benzen.
• Słodziki dodawane do przetworzonej żywności pobudzają niezaspokojone uczucie głodu i tłumią poczucie sytości.
• Syrop z agawy jest bardziej szkodliwy niż cukier i syrop glukozowo-fruktozowy. 
• Dzieci są najbardziej narażone na szkodliwy wpływ dodatków do żywności, ponieważ mają małą masę ciała i chętnie sięgają po najbardziej toksyczne jedzenie, takie jak słodzone napoje gazowane, parówki, batony i inne słodycze. W niektórych przypadkach przekroczenie dziennego limitu uważanego za bezpieczny sięgało 681%. 
• Jak podaje NIK, azotynów w produktach mięsnych w Polsce jest tak dużo, że u większości osób przekracza 100% dopuszczalnej dziennej dawki, a u dzieci 562%.

Produkty z tej samej kategorii