Używamy plików cookies m.in. w celach: świadczenia usług, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Zamknij

Wydawcy

NEWSLETTER

Havel od kuchni Zobacz większe

Havel od kuchni

ZANTOVSKY MICHAEL

978-83-65707-38-3

Nowy

AFERA

544 egz.

Jeśli jesteście ciekawi, czy fikcyjna potrawa ze sztuki teatralnej może pojawić się na stole, co to jest „awokadowa ręka”, którego składnika Václav Havel mógł litrami dodawać do każdego dania, o jakich frykasach marzył w więzieniu i dlaczego nigdy nie doszło do konsumpcji hrabalowskiego faszerowanego wielbłąda – ta książka jest dla Was.

Więcej szczegółów

41,99 zł

59,99 zł

-30%

Autor ZANTOVSKY MICHAEL
Ilość stron 208
Format 200 x 255
Oprawa twarda
Rok wydania 2020
Wydawca AFERA

Jeśli nie jesteście tego wszystkiego ciekawi, ale lubicie gotować, interesuje Was kuchnia czeska
i ogólnie dobra kuchnia – ta książka jest dla Was.

Jeśli nie macie poczucia humoru lub nie rozumiecie, dlaczego w latach siedemdziesiątych obywatel bloku wschodniego nie miał jak dodać limonki do guacamole – ta książka nie jest dla Was.


Havel od kuchni to napisana z czułością i przymrużeniem oka kulinarno-sentymentalna wycieczka w czasy, kiedy gotowanie wymagało o wiele więcej sprytu niż obecnie. Oryginalne przepisy najsłynniejszego czeskiego prezydenta – który był też cenionym i zapalonym kucharzem – okrasił anegdotami
i wspomnieniami jego wieloletni przyjaciel i bliski współpracownik Michael Žantovský.

Znajdziemy tu tradycyjne czeskie dania jak polędwica w śmietanie, smażony ser czy świąteczne rogaliki waniliowe, nie zabraknie też bardziej egzotycznych potraw.


Zjedzmy więc po prezydencku – mając w pamięci, że ten akurat prezydent był mocno zamieszany w teatr absurdu.


Michael Žantovský (ur. 1949) – czeski dyplomata, polityk, tłumacz, dziennikarz i pisarz. Absolwent psychologii. Współzałożyciel ruchu Forum Obywatelskie, po aksamitnej rewolucji pełnił funkcję rzecznika prasowego Václava Havla i dyrektora kancelarii prezydenckiej. Był ambasadorem Republiki Czeskiej
w Stanach Zjednoczonych oraz w Wielkiej Brytanii i Izraelu. Od 2015 roku jest dyrektorem Biblioteki Václava Havla. Napisał m.in. biografię Woody’ego Alena i Václava Havla. Havel od kuchni jest jego najnowszą książką.

Książce patronują : Robert Makłowicz, Kukbuk, Food&Friends, Usta, Sylwia Majcher. Zero Waste, Kino na Granicy,
Kultura na Granicy, Czeskie Centrum, Czeskie Klimaty

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz opinię

Havel od kuchni

Havel od kuchni

Jeśli jesteście ciekawi, czy fikcyjna potrawa ze sztuki teatralnej może pojawić się na stole, co to jest „awokadowa ręka”, którego składnika Václav Havel mógł litrami dodawać do każdego dania, o jakich frykasach marzył w więzieniu i dlaczego nigdy nie doszło do konsumpcji hrabalowskiego faszerowanego wielbłąda – ta książka jest dla Was.

Napisz opinię

Produkty z tej samej kategorii