Używamy plików cookies m.in. w celach: świadczenia usług, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Zamknij

Wydawcy

Havel od kuchni Zobacz większe

Havel od kuchni

ZANTOVSKY MICHAEL

978-83-65707-38-3

Nowy

AFERA

2 egz.

Jeśli jesteście ciekawi, czy fikcyjna potrawa ze sztuki teatralnej może pojawić się na stole, co to jest „awokadowa ręka”, którego składnika Václav Havel mógł litrami dodawać do każdego dania, o jakich frykasach marzył w więzieniu i dlaczego nigdy nie doszło do konsumpcji hrabalowskiego faszerowanego wielbłąda – ta książka jest dla Was.

Więcej szczegółów

40,79 zł

59,99 zł najniższa cena z 30 dni przed obniżką

-32%

Ostatnie egzemplarze!

Autor ZANTOVSKY MICHAEL
Rok wydania 2020
Ilość stron 208
Wymiary 200 x 255
Oprawa twarda
Wydawca AFERA

Jeśli nie jesteście tego wszystkiego ciekawi, ale lubicie gotować, interesuje Was kuchnia czeska
i ogólnie dobra kuchnia – ta książka jest dla Was.

Jeśli nie macie poczucia humoru lub nie rozumiecie, dlaczego w latach siedemdziesiątych obywatel bloku wschodniego nie miał jak dodać limonki do guacamole – ta książka nie jest dla Was.


Havel od kuchni to napisana z czułością i przymrużeniem oka kulinarno-sentymentalna wycieczka w czasy, kiedy gotowanie wymagało o wiele więcej sprytu niż obecnie. Oryginalne przepisy najsłynniejszego czeskiego prezydenta – który był też cenionym i zapalonym kucharzem – okrasił anegdotami
i wspomnieniami jego wieloletni przyjaciel i bliski współpracownik Michael Žantovský.

Znajdziemy tu tradycyjne czeskie dania jak polędwica w śmietanie, smażony ser czy świąteczne rogaliki waniliowe, nie zabraknie też bardziej egzotycznych potraw.


Zjedzmy więc po prezydencku – mając w pamięci, że ten akurat prezydent był mocno zamieszany w teatr absurdu.


Michael Žantovský (ur. 1949) – czeski dyplomata, polityk, tłumacz, dziennikarz i pisarz. Absolwent psychologii. Współzałożyciel ruchu Forum Obywatelskie, po aksamitnej rewolucji pełnił funkcję rzecznika prasowego Václava Havla i dyrektora kancelarii prezydenckiej. Był ambasadorem Republiki Czeskiej
w Stanach Zjednoczonych oraz w Wielkiej Brytanii i Izraelu. Od 2015 roku jest dyrektorem Biblioteki Václava Havla. Napisał m.in. biografię Woody’ego Alena i Václava Havla. Havel od kuchni jest jego najnowszą książką.

Książce patronują : Robert Makłowicz, Kukbuk, Food&Friends, Usta, Sylwia Majcher. Zero Waste, Kino na Granicy,
Kultura na Granicy, Czeskie Centrum, Czeskie Klimaty

Nazwa producenta Wydawnictwo Afera Julia Różewicz
Miasto Wrocław
Ulica, numer domu i lokalu Al. Karkonoska 10
Kod pocztowy 53-015
Kontakt mailowy biuro@wydawnictwoafera.pl
Kraj pochodzenia Polska

Produkty z tej samej kategorii