Brak produktów
Wydawcy
BOSCOLO ALFREDO, LEONARDO MASI
978-83-66599-40-6
Nowy
18 egz.
"To więcej niż dowcipna książka o kuchni. Po prostu dzieło kultury."
Tessa Capponi-Borawska
Nowe wydanie
33,32 zł
49,00 zł najniższa cena z 30 dni przed obniżką
-32%
Autor | BOSCOLO ALFREDO, LEONARDO MASI |
Rok wydania | 2022 |
Ilość stron | 212 |
Szerokość (mm) | 172 |
Wysokość (mm) | 238 |
Grzbiet (mm) | 20 |
Wymiary | 172 x 238 x 20 mm |
Oprawa | twarda |
Wydawca | NISZA |
"Kuchnia Dantego" to nie tylko wyjątkowa książka kucharska, która zadowoli zarówno laików, jak i wprawnych mistrzów patelni. To aromatyczna, wciągająca opowieść o historii kuchni, pełna błyskotliwych spostrzeżeń o różnicach i punktach stycznych kultury polskiej i włoskiej, a także kopalnia zabawnych anegdot, bon motów, ciekawostek i ciętych ripost.
Uwaga! Podczas lektury trudno opanować wzrost apetytu!
Alfredo i Leonardo, wenecjanin i florentczyk, jeden z doktoratem z historii Europy, drugi doktor polonistyki i absolwent konserwatorium. Trafili do Polski dawno temu dzięki programowi Erasmus. Nadal zdarza im się rozprawiać o Dantem, jak za czasów studenckich, kiedy używali tej sztuczki do podrywania dziewczyn. A że pasjonuje ich gotowanie, wymyślili nowy rytuał gastrokulturalny nazwany „Kuchnią Dantego”: gotują dla publiczności i w trakcie recytują Boską komedię po włosku i po polsku.
Pewnego dnia, kiedy szukali pomocnika na zmywak, zjawił się Paweł, pismak wędrowny, autor kulinarnych felietonów w „Tygodniku Powszechnym”. Żeby wymigać się od ciężkiej roboty przy garach, namówił ich, by swoją przygodę przyszpilili do tekstu. Sam zasiadł do jego spolszczenia.
Na razie nie dodano żadnej recenzji.