Używamy plików cookies m.in. w celach: świadczenia usług, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Zamknij

Wydawcy

NEWSLETTER

Smaczna kuchnia Kasza i ryż motyleksiazkowe.pl Zobacz większe

Smaczna kuchnia Kasza i ryż

PRACA ZBIOROWA

978-83-65807-23-6

Nowy

MARTEL

13 egz.

Serię książek Smaczna kuchnia, zbiór pomysłów na różnorodne potrawy, polecamy każdemu, kto choć trochę interesuje się kulinariami. W pięknie wydanych poradnikach znajdziecie Państwo zarówno przepisy z tradycyjnej polskiej kuchni, jak i te, które mają swoje źródła w innych kulturach i zakątkach świata.

Więcej szczegółów

33,60 zł

48,00 zł

-30%

Autor PRACA ZBIOROWA
Rok wydania 2018
Ilość stron 280
Szerokość (mm) 217
Wysokość (mm) 217
Grzbiet (mm) 28
Wymiary 217 x 217 x 28 mm
Oprawa twarda
Wydawca MARTEL

W książce zamieszczono 100 rozmaitych przepisów na potrawy z kaszy i ponad 30 na dania z ryżu.
Kasza, bezcenne źródło węglowodanów, błonnika, witamin i składników mineralnych, panowała przez stulecia na polskich stołach, dopiero kiedy wiek XX przyniósł modę na ziemniaki i produkty mączne – zaczęła znikać z naszej diety. Na szczęście, wraz z modą na zdrowe odżywianie, coraz częściej i ona pojawia się w jadłospisie. Kasza gryczana, jaglana, perłowa, kukurydziana, pęczak wracają do łask, a z nimi – sporo nowych, często sprowadzonych z odległych regionów, jak kasza bulgar, kuskus, quinoa czy amarantus.
Ryż jest podstawą pożywienia dużej części ludności na świecie. Wyróżniamy ok.800 jego odmian, które różnią się kształtem ziaren, kolorem, smakiem, stopniem oczyszczenia i wartościami odżywczymi – w Polsce można obecnie kupić wiele jego gatunków. Ryż jest doskonałym źródłem węglowodanów złożonych – czyli źródłem energii, a także witamin, takich jak witaminy z grupy B czy witamina E, błonnika, potasu, magnezu, żelaza i cynku oraz niezwykle wartościowego białka. Ryż jest naturalnie bezglutenowy, lekkostrawny i ma niski indeks glikemiczny, dzięki temu jest polecany osobom chorym na cukrzycę i tym, które chcą stracić na wadze.
Kaszę i ryż warto więc wprowadzić do codziennej diety, szczególnie, że nie tylko dostarczają niezbędnych składników odżywczych, zapobiegają chorobom, a nawet leczą, ale dają nieskończenie wiele możliwości kulinarnych! Zupy i kotlety, sałatki i zapiekanki, naleśniki i pieczenie, wytrawne i na słodko, z mięsem i z warzywami, jako danie główne i jako deser – na bazie tych prostych i powszechnie dostępnych składników można wyczarować wiele pysznych dań i jedynie od naszej wyobraźni zależy, czy w pełni wykorzystamy ich potencjał.

Gotowanie ze Smaczną kuchnią zadowoli nawet najbardziej wybredne gusta i podniebienia. Każdy znajdzie tu coś dla siebie – kulinarni eksperymentatorzy i zwolennicy tradycyjnej kuchni. Dzięki dokładnym opisom i wskazówkom każdą potrawę na pewno uda się przyrządzić. Piękne albumowe wydanie polecamy także na prezent, zarówno osobne tomy, jak w kolekcjonerskim pakiecie: cztery książki z serii plus w gratisie poradnik 365 dni w ogrodzie i na działce w eleganckim ekspozytorze.

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz opinię

Smaczna kuchnia Kasza i ryż

Smaczna kuchnia Kasza i ryż

Serię książek Smaczna kuchnia, zbiór pomysłów na różnorodne potrawy, polecamy każdemu, kto choć trochę interesuje się kulinariami. W pięknie wydanych poradnikach znajdziecie Państwo zarówno przepisy z tradycyjnej polskiej kuchni, jak i te, które mają swoje źródła w innych kulturach i zakątkach świata.

Napisz opinię

Produkty z tej samej kategorii