Brak produktów
Zobacz większe
OCHMAN PAWEŁ
978-83-67022-65-1
Nowy
9 egz.
Kasze. Zapomniane, odkąd ziemniaki zawładnęły naszymi stołami. A to one od wieków były podstawą w kuchni wszystkich grup społecznych.
37,33 zł
54,90 zł najniższa cena z 30 dni przed obniżką
-32%
| Autor | OCHMAN PAWEŁ |
| Rok wydania | 2022 |
| Ilość stron | 320 |
| Szerokość (mm) | 190 |
| Wysokość (mm) | 250 |
| Grzbiet (mm) | 19 |
| Wymiary | 190 x 250 x 19 mm |
| Oprawa | miękka ze skrzydełkami |
| Wydawca | MARGINESY |
Kasze. Zapomniane, odkąd ziemniaki zawładnęły naszymi stołami. A to one od wieków były podstawą w kuchni wszystkich grup społecznych. Na królewskich i książęcych stołach pojawiały się w towarzystwie mięs i egzotycznych owoców. Serwowano je w ozdobnej zastawie. Na przeciwległym krańcu drabiny społecznej były okraszane słoniną, cebulą i podawane w glinianych misach.
Z Pawłem Ochmanem odkryjcie, jak smaży się kresowe pymchy, piecze pieróg biłgorajski czy podkarpackie huski. Poznacie najlepszy makowiec z kaszą manną z Podkarpacia i słynną zupę łódzkich tkaczy, czyli fifkę. Sprawdzicie, czym różni się smak krupniku kujawskiego od krupniku na wędzonych śliwkach. Jakimi rarytasami raczył swoich kuracjuszy doktor Apolinary Tarnawski. W jaki sposób na Dolny Śląsk, Śląsk Opolski i Ziemię Lubuską trafiła kasza kukurydziana i co z tym wspólnego mieli górale czadeccy. Jakie przysmaki królowały w domach mieszczan w Warszawie czy Krakowie w dwudziestoleciu międzywojennym. Dlaczego królowa Anna Jagiellonka kazała sprowadzać do Warszawy kaszę z Radomska. Poznacie roślinne wersje wielu regionalnych przysmaków: grysikowca, siekańców, izbickich golasów, szydłowieckich kaloszy, podkarpackich granatów, zawijoków janowickich, kresowej kuleszy i jacznika czy panirochów. Czeka was przesmaczna przygoda!
Paweł Ochman – weganin, autor bloga weganon.pl, ponad 1000 oryginalnych przepisów i książki Pyszności z roślin. Proste wypieki, desery, śniadania bez jajek i nabiału (2017) oraz Roślinna kuchnia regionalna (2020). Odkrywca regionalnej kuchni polskiej i potraw z dzikich roślin.
| Nazwa producenta | WYDAWNICTWO MARGINESY SP. Z O.O. |
| Miasto | WARSZAWA |
| Ulica, numer domu i lokalu | Mierosławskiego 11A |
| Kod pocztowy | 01-527 |
| Kontakt mailowy | marginesy@marginesy.com.pl |
| Kraj pochodzenia | Polska |
| Kraj produkcji | Polska |