Używamy plików cookies m.in. w celach: świadczenia usług, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Zamknij

Wydawcy

Sztukamięs ze szlachtuza Zobacz większe

Sztukamięs ze szlachtuza

KASPRZYK-CHEVRIAUX MAGDALENA

978-83-8191-270-9

Nowy

CZARNE

8 egz.

Nieopowiedziana historia mięsa

Więcej szczegółów

33,93 zł

49,90 zł najniższa cena z 30 dni przed obniżką

-32%

Autor KASPRZYK-CHEVRIAUX MAGDALENA
Rok wydania 2021
Ilość stron 328
Szerokość (mm) 140
Wysokość (mm) 223
Grzbiet (mm) 25
Wymiary 140 x 223 x 25 mm
Oprawa twarda
Wydawca CZARNE

Po raz pierwszy w historii łatwy dostęp do mięsa ma każdy Polak. Jeszcze wiek temu nasi przodkowie mogli tylko o tym pomarzyć, dziś jednak żyjemy w erze przesytu i hodowli przemysłowych. Pytanie o zasadność jedzenia mięsa nigdy nie było bardziej aktualne. Jedni twierdzą, że jest ono passé, inni uważają, że to nasza polska tradycja. Jak jest naprawdę?

Ta książka powstała, ponieważ wierzę, że jako „obywatele świata” powinniśmy znać naszą historię. Zanim więc sięgniecie po smażoną pierś brojlera lub grillowaną karkówkę z tucznika, poznajcie prawdziwą historię polskiego mięsa i odkryjcie dawny świat polskiej kuchni, w której pekefleisz, pierśnik czy kapłon królowały nie tylko od święta.
Autorka

Magdalena Kasprzyk-Chevriaux – z wykształcenia adwokatka, z pasji publicystka i aktywistka kulinarna. Specjalizuje się w historii jedzenia i gastronomii. Przez kilka lat prowadziła rubrykę „Historie kuchenne” w krakowskiej „Gazecie Wyborczej”, regularnie pisała także dla portalu Culture.pl oraz magazynów „Usta”, „Kuchnia” i „Forbes”. Koordynatorka wydarzeń promujących kuchnię polską we Francji oraz współautorka tekstów do książki Apetite for Poland. Współautorka – wraz z Jarosławem Dumanowskim – książki Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej.

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz opinię

Sztukamięs ze szlachtuza

Sztukamięs ze szlachtuza

Nieopowiedziana historia mięsa

Napisz opinię

Produkty z tej samej kategorii