Brak produktów
Wydawcy
KASPRZYK-CHEVRIAUX MAGDALENA
978-83-8191-270-9
Nowy
8 egz.
Nieopowiedziana historia mięsa
33,93 zł
49,90 zł najniższa cena z 30 dni przed obniżką
-32%
Autor | KASPRZYK-CHEVRIAUX MAGDALENA |
Rok wydania | 2021 |
Ilość stron | 328 |
Szerokość (mm) | 140 |
Wysokość (mm) | 223 |
Grzbiet (mm) | 25 |
Wymiary | 140 x 223 x 25 mm |
Oprawa | twarda |
Wydawca | CZARNE |
Po raz pierwszy w historii łatwy dostęp do mięsa ma każdy Polak. Jeszcze wiek temu nasi przodkowie mogli tylko o tym pomarzyć, dziś jednak żyjemy w erze przesytu i hodowli przemysłowych. Pytanie o zasadność jedzenia mięsa nigdy nie było bardziej aktualne. Jedni twierdzą, że jest ono passé, inni uważają, że to nasza polska tradycja. Jak jest naprawdę?
Ta książka powstała, ponieważ wierzę, że jako „obywatele świata” powinniśmy znać naszą historię. Zanim więc sięgniecie po smażoną pierś brojlera lub grillowaną karkówkę z tucznika, poznajcie prawdziwą historię polskiego mięsa i odkryjcie dawny świat polskiej kuchni, w której pekefleisz, pierśnik czy kapłon królowały nie tylko od święta.
Autorka
Magdalena Kasprzyk-Chevriaux – z wykształcenia adwokatka, z pasji publicystka i aktywistka kulinarna. Specjalizuje się w historii jedzenia i gastronomii. Przez kilka lat prowadziła rubrykę „Historie kuchenne” w krakowskiej „Gazecie Wyborczej”, regularnie pisała także dla portalu Culture.pl oraz magazynów „Usta”, „Kuchnia” i „Forbes”. Koordynatorka wydarzeń promujących kuchnię polską we Francji oraz współautorka tekstów do książki Apetite for Poland. Współautorka – wraz z Jarosławem Dumanowskim – książki Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej.
Na razie nie dodano żadnej recenzji.