PETRUS
Brak produktów
Zobacz większe
Kozioł Andrzej
978-83-7720-509-9
Nowy
15 egz.
19,72 zł
29,00 zł najniższa cena z 30 dni przed obniżką
-32%
| Autor | Kozioł Andrzej |
| Rok wydania | 2019 |
| Ilość stron | 190 |
| Szerokość (mm) | 130 |
| Wysokość (mm) | 190 |
| Grzbiet (mm) | 20 |
| Wymiary | 130 x 190 x 20 mm |
| Oprawa | twarda |
| Wydawca | PETRUS |
Ziemniaki pojawiły się stosunkowo niedawno, przyjmowane podejrzliwie, z nieufnością, uważane za „heretyckie jadło”. Ba, nie bardzo wiedziano, jak je wykorzystać w kuchni. Zdarzało się nawet, że na wytworne stoły trafiały – zamiast smakowitych bulw – nadziemne, niejadalne części tych egzotycznych roślin.
Szybko utraciły swoją egzotykę, stając się pospolitymi pyrami i grulami. Nie tylko spowszedniały, nabrały swojskości, ale zawładnęły naszą kuchnią, podobnie jak kuchniami innych europejskich krajów. Ba, miały nawet wpływ na losy całych narodów.
Książka Andrzeja Kozioła, krakowskiego pisarza, pełna anegdot i kulinarnych przepisów, dowcipnie i ciekawie opowiada o niezwykłej historii ziemniaków.