Brak produktów
Wydawcy
Dionisios Sturis
978-83-8032-970-6
Nowy
15 egz.
54,39 zł
79,99 zł najniższa cena z 30 dni przed obniżką
-32%
Autor | Dionisios Sturis |
Rok wydania | 2023 |
Ilość stron | 288 |
Szerokość (mm) | 197 |
Wysokość (mm) | 246 |
Grzbiet (mm) | 25 |
Wymiary | 197 x 246 x 25 mm |
Oprawa | twarda |
Data premiery | 2023-10-11 |
Wydawca | WIELKA LITERA |
Nie ma jednej kuchni greckich wysp – kulinarnego kanonu, który powtarzałby się na domowych i tawernianych stołach zarówno na Cykladach czy Sporadach, jak i na Wyspach Jońskich czy Dodekanezie. Każda wyspa to inny smak, który jest wypadkową jej odmiennej historii, kultury, specyficznego klimatu, wiatrów, które nad nią wieją lub nie wieją, i ludzi, którzy tam przybyli lub już wyjechali.
Dionisios Sturis, niczym wytrawny poszukiwacz skarbów, odwiedza kolejne archipelagi i kulinarne zakątki, by słuchać, smakować i sprawdzać. Podążając za wonią tymianku, goździków, gałki muszkatołowej i oregano, stara się znaleźć to, co w Grecji najbardziej pożądane, a zarazem najtrudniejsze do opisania – KEFI. Kulturowo odległe, językowo nieprzekładalne, za to instynktownie odczuwalne wszystkimi zmysłami. Możemy doświadczyć KEFI, gdy patrzymy na Greków siedzących wokół stołu, roześmianych, głośno rozmawiających, tańczących – wtedy właśnie dzieje się grecka magia. Przepisy zebrane w tej książce pomogą Wam spełnić podstawowy warunek tego stanu – przygotować dobre jedzenie. A reporterskie opowieści – zrozumieć życie wyspiarzy i poczuć atmosferę ich małych ojczyzn. Reszta zależy od Was.
Bo KEFI może się zadziać wszędzie, nie tylko na greckich wyspach!
Na razie nie dodano żadnej recenzji.