Brak produktów
Zobacz większe
Rokicka Alicja
978-83-68367-44-7
Nowy
10 egz.
Kulinarna podróż po roślinnej Grecji z autorką bloga Wegan Nerd. Książka jest owocem podróży i fascynacji autorki, a oprócz inspirujących, prostych i pełnych smaku przepisów, znajdziemy tu opowieść o kulturze i historii.
61,13 zł
89,90 zł najniższa cena z 30 dni przed obniżką
-32%
| Autor | Rokicka Alicja |
| Rok wydania | 2025 |
| Ilość stron | 280 |
| Szerokość (mm) | 190 |
| Wysokość (mm) | 250 |
| Grzbiet (mm) | 30 |
| Wymiary | 190 x 250 x 30 mm |
| Oprawa | miękka ze skrzydełkami |
| Data premiery | 2025-06-04 |
| Wydawca | MARGINESY |
Kalimera!
Witajcie w Grecji – krainie słońca, morza i kotów, gdzie kuchnia jest częścią tożsamości, a oliwa płynie szerokim strumieniem. Alicja Rokicka, autorka bloga Wegan Nerd, zabiera nas w kulinarną podróż po kraju, który – choć przez wielu kojarzony głównie z serem feta i mięsem – skrywa niezwykłe bogactwo roślinnych tradycji.
Kuchnia grecka pełna jest smaków, które nie potrzebują wyszukanych dodatków, by zachwycać. Jednak ta książka to więcej niż zbiór przepisów – to opowieść o kulturze i historii, owoc podróży i fascynacji autorki. Z jednej strony znajdziecie tu sezonowe potrawy ze świeżych warzyw – od pomidorowych placuszków po tradycyjną sałatkę wiejską – z drugiej sycące dania główne pełne ryżu i strączków. A poza tym: aromatyczne zupy z soczewicy i ciecierzycy, nieoczywiste meze jak pasta z grochu czy budżetowy „kawior”, wytrawne wypieki – od tradycyjnej pity po grecką pizzę – zweganizowane przepisy na grecki street food (souvlaki z buraka!), a także słodkości, które niosą wspomnienie śródziemnomorskich wakacji – halvę, baklawę czy winogronowy kisiel.
To kuchnia wyjątkowo aromatyczna i bez zbędnych komplikacji, a na dodatek przyjazna weganom i wszystkim poszukującym roślinnych inspiracji. Autorka udowadnia, że greckie dania to nie tylko smak, ale i opowieść – o mitach, o wspólnym stole, o prostocie i wielowiekowej tradycji.
[blurby]
Nie sądziłem, że kuchnia grecka tak łatwo da się zweganizować. A jednak! Roślinny gyros czy sałatka z nie-fetą smakują zaskakująco wybornie – zarówno w tawernie na Krecie, jak i odtworzone na polskim stole. Potwierdzam, bo spróbowałem! Książka Alicji dała mi dużo radości!
Dionisios Sturis
Moja ulubiona i najbardziej kolorowa weganka w Polsce powraca. Po wycieczce po Włoszech zabiera czytelników do kolejnego śródziemnomorskiego kraju, krainy pachnącej świeżymi ogórkami, oregano i morską bryzą. Wszystkim sceptykom, którym wydaje się, że souvlaków czy sosu tzatziki nie da się zweganizować, udowadnia, w jakim są błędzie. Ta książka jest świeża i kolorowa, zupełnie jak Grecja!
Małgorzata Muraszko, „Gazeta Wyborcza”
Alicja Rokicka – weganka, autorka książek kucharskich i influencerka kulinarna. Od jedenastu lat prowadzi w całej Polsce warsztaty, na których uczy przygotowywania zdrowych i kolorowych roślinnych dań, pełnych smaku i miłości. Entuzjastka słonecznych krain, pizzy, celebrowania życia i wspólnego biesiadowania. Kocha podróże i odkrywanie nowych smaków. Chciałaby mieszkać na wyspie, ale obecnie stacjonuje nad polskim morzem i planuje kolejną przygodę. Nakładem wydawnictwa Marginesy ukazały się jej książki Świętujemy! (2019), Italia dla zielonych (2021) i Gotuj! roślinnie (2024).
| Nazwa producenta | WYDAWNICTWO MARGINESY SP. Z O.O. |
| Miasto | WARSZAWA |
| Ulica, numer domu i lokalu | Mierosławskiego 11A |
| Kod pocztowy | 01-527 |
| Kraj pochodzenia | Polska |
| Kraj produkcji | Polska |