Używamy plików cookies m.in. w celach: świadczenia usług, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Zamknij

Wydawcy

Grecja dla zielonych Alicja Rokicka motyleksiazkowe.pl Zobacz większe

Grecja dla zielonych

Rokicka Alicja

978-83-68367-44-7

Nowy

MARGINESY

10 egz.

Kulinarna podróż po roślinnej Grecji z autorką bloga Wegan Nerd. Książka jest owocem podróży i fascynacji autorki, a oprócz inspirujących, prostych i pełnych smaku przepisów, znajdziemy tu opowieść o kulturze i historii.

Więcej szczegółów

61,13 zł

89,90 zł najniższa cena z 30 dni przed obniżką

-32%

Autor Rokicka Alicja
Rok wydania 2025
Ilość stron 280
Szerokość (mm) 190
Wysokość (mm) 250
Grzbiet (mm) 30
Wymiary 190 x 250 x 30 mm
Oprawa miękka ze skrzydełkami
Data premiery 2025-06-04
Wydawca MARGINESY

Kalimera!

Witajcie w Grecji – krainie słońca, morza i kotów, gdzie kuchnia jest częścią tożsamości, a oliwa płynie szerokim strumieniem. Alicja Rokicka, autorka bloga Wegan Nerd, zabiera nas w kulinarną podróż po kraju, który – choć przez wielu kojarzony głównie z serem feta i mięsem – skrywa niezwykłe bogactwo roślinnych tradycji.

Kuchnia grecka pełna jest smaków, które nie potrzebują wyszukanych dodatków, by zachwycać. Jednak ta książka to więcej niż zbiór przepisów – to opowieść o kulturze i historii, owoc podróży i fascynacji autorki. Z jednej strony znajdziecie tu sezonowe potrawy ze świeżych warzyw – od pomidorowych placuszków po tradycyjną sałatkę wiejską – z drugiej sycące dania główne pełne ryżu i strączków. A poza tym: aromatyczne zupy z soczewicy i ciecierzycy, nieoczywiste meze jak pasta z grochu czy budżetowy „kawior”, wytrawne wypieki – od tradycyjnej pity po grecką pizzę – zweganizowane przepisy na grecki street food (souvlaki z buraka!), a także słodkości, które niosą wspomnienie śródziemnomorskich wakacji – halvę, baklawę czy winogronowy kisiel.

To kuchnia wyjątkowo aromatyczna i bez zbędnych komplikacji, a na dodatek przyjazna weganom i wszystkim poszukującym roślinnych inspiracji. Autorka udowadnia, że greckie dania to nie tylko smak, ale i opowieść – o mitach, o wspólnym stole, o prostocie i wielowiekowej tradycji.

[blurby]

Nie sądziłem, że kuchnia grecka tak łatwo da się zweganizować. A jednak! Roślinny gyros czy sałatka z nie-fetą smakują zaskakująco wybornie – zarówno w tawernie na Krecie, jak i odtworzone na polskim stole. Potwierdzam, bo spróbowałem! Książka Alicji dała mi dużo radości!

Dionisios Sturis

Moja ulubiona i najbardziej kolorowa weganka w Polsce powraca. Po wycieczce po Włoszech zabiera czytelników do kolejnego śródziemnomorskiego kraju, krainy pachnącej świeżymi ogórkami, oregano i morską bryzą. Wszystkim sceptykom, którym wydaje się, że souvlaków czy sosu tzatziki nie da się zweganizować, udowadnia, w jakim są błędzie. Ta książka jest świeża i kolorowa, zupełnie jak Grecja!

Małgorzata Muraszko, „Gazeta Wyborcza”

Alicja Rokicka – weganka, autorka książek kucharskich i influencerka kulinarna. Od jedenastu lat prowadzi w całej Polsce warsztaty, na których uczy przygotowywania zdrowych i kolorowych roślinnych dań, pełnych smaku i miłości. Entuzjastka słonecznych krain, pizzy, celebrowania życia i wspólnego biesiadowania. Kocha podróże i odkrywanie nowych smaków. Chciałaby mieszkać na wyspie, ale obecnie stacjonuje nad polskim morzem i planuje kolejną przygodę. Nakładem wydawnictwa Marginesy ukazały się jej książki Świętujemy! (2019), Italia dla zielonych (2021) i Gotuj! roślinnie (2024).

Nazwa producenta WYDAWNICTWO MARGINESY SP. Z O.O.
Miasto WARSZAWA
Ulica, numer domu i lokalu Mierosławskiego 11A
Kod pocztowy 01-527
Kraj pochodzenia Polska
Kraj produkcji Polska

Produkty z tej samej kategorii