Brak produktów
Wydawcy
VIALLY ANAIS
978-83-60222-72-0
Nowy
1 Przedmiot
...
4,22 zł
6,20 zł najniższa cena z 30 dni przed obniżką
-32%
Ostatnie egzemplarze!
Autor | VIALLY ANAIS |
Rok wydania | 2008 |
Ilość stron | 126 |
Szerokość (mm) | 110 |
Wysokość (mm) | 115 |
Oprawa | miękka |
Wydawca | AD OCULOS |
Kuchnia francuska - uważana jest często za jedną z najlepszych na świecie, wywarła przez wieki duży wpływ na inne kuchnie, zwłaszcza zachodniej Europy. Najczęściej kojarzona jest (choć nie zawsze słusznie) z żabimi udkami, ślimakami, bagietką, serami i winem. W rzeczywistości kuchnia francuska nie jest jednolita. Oprócz dużych różnic pomiędzy poszczególnymi regionami, można wyróżnić także tzw. haute cuisine (wysoką kuchnię) - drogie, tradycyjne dania, przygotowywane przez znanych często kucharzy oraz nouvelle cuisine (nową kuchnię), która narodziła się w opozycji wobec tej pierwszej. Nouvelle cuisine opiera się na lekkich, zdrowych i krótko przyrządzanych daniach.
Najważniejszą zasadą obowiązującą we Francji jest wysoka jakość produktów i ich świeżość, w związku z czym nadal popularne jest robienie zakupów na targach albo w małych sklepikach, choć dużą popularnością cieszą się także supermarkety.
Na razie nie dodano żadnej recenzji.