Brak produktów
Wydawcy
KOPCZYŃSKA EWA
978-83-233-5056-9
Nowy
WYDAWNICTWO UNIWERSYTETU JAGIELLOŃSKIEGO
6 egz.
Antropologia zmiany w systemach żywnościowych
33,60 zł
42,00 zł najniższa cena z 30 dni przed obniżką
-20%
Autor | KOPCZYŃSKA EWA |
Rok wydania | 2021 |
Ilość stron | 300 |
Szerokość (mm) | 172 |
Wysokość (mm) | 241 |
Grzbiet (mm) | 15 |
Wymiary | 172 x 241 x 15 mm |
Oprawa | miękka ze skrzydełkami |
Wydawca | WYDAWNICTWO UNIWERSYTETU JAGIELLOŃSKIEGO |
Jedzenie i inne rzeczy to poszerzenie socjologicznej perspektywy patrzenia na jedzenie oraz systemy żywnościowe. Ewa Kopczyńska ujawnia aktorów, którzy uczestniczą w praktykach konsumpcyjnych i tym samym determinują naszą jedzeniową codzienność. Wskazuje granice, wyzwania i potencjał zmiany społecznej dokonującej się w sferze jedzeniowych stylów życia. Wyjaśnia, na czym polega polityczny charakter zrzeszeń, które nieustannie zawiązują i reorganizują się wokół jedzenia. Książka nie daje odpowiedzi na pytanie, dokąd zmierza system żywnościowy. Proponuje natomiast narzędzia do namysłu i działania na rzecz pożądanych scenariuszy zmiany.
Przedstawione studia przypadku to naprawdę solidna teoria aktora-sieci (Actor-Network Theory – ANT). Autorka umiejętnie i zarazem krytycznie posługuje się narzędziami tej koncepcji. Konsekwentnie pozostaje na gruncie ontologii ANT. Wiąże ze sobą sferę mikro i makro, śledzi translacje, pokazuje, jak działają aktorzy. Jednocześnie trzyma się blisko danych, więc nie jest to ANT spekulatywna, ale ugruntowana. Wreszcie nie ucieka od polityczności trzech badanych kolektywów. Jedzenie jest tu polityką uprawianą innymi środkami.
Z recenzji wydawniczej dr. hab. Łukasza Afeltowicza, prof. AGH
Na razie nie dodano żadnej recenzji.