EUROPEJSKIE CENTRUM SOLIDARNOŚCI Kuchnia w PRL red Grzegorz Piotrowski - motyleksiazkowe.pl
Używamy plików cookies m.in. w celach: świadczenia usług, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Zamknij

Wydawcy

Kuchnia [w] PRL motyleksiazkowe.pl Zobacz większe

Kuchnia w PRL

red Grzegorz Piotrowski

978-83-66532-20-5

Nowy

EUROPEJSKIE CENTRUM SOLIDARNOŚCI

5 egz.

Historia kuchni PRL-u.

Więcej szczegółów

34,00 zł

50,00 zł najniższa cena z 30 dni przed obniżką

-32%

Autor red Grzegorz Piotrowski
Rok wydania 2024
Ilość stron 292
Szerokość (mm) 175
Wysokość (mm) 220
Grzbiet (mm) 20
Wymiary 175 x 220 x 20 mm
Oprawa miękka
Wydawca Europejskie Centrum Solidarności
Wydawca EUROPEJSKIE CENTRUM SOLIDARNOŚCI

Władze robiły wszystko, by obywatele PRL przestali celebrować posiłki. Jedzenie miało jedynie zaspokoić potrzebę głodu i poprzez dostarczenie jak największej liczby kalorii – dać robotnikom siłę do pracy ku chwale nowej, ludowej ojczyzny. Na półkach sklepowych często brakowało owoców i warzyw innych niż ziemniaki. Żelazna kurtyna skutecznie odgrodziła nas od inspiracji kulinarnych z Zachodu, mogliśmy jedynie coś podpatrzeć u innych demoludów, które miały dostęp do podobnego zestawu składników. Zawrotną karierę w PRL zrobiło słowo „kombinować”: z powodu niedostatków na rynku spożywczym przygotowujący posiłki mieli ciężki orzech (nomen omen) do zgryzienia, chcąc zapewnić posiłek swojej rodzinie. Zatem kombinowano w kuchni na wiele sposobów: hitem tamtych lat jest marcepan z fasoli, schabowy z mortadeli, nie mającej nic wspólnego oczywiście z włoskim oryginałem, czy parówki z nutrii. Te i inne smaczki z historii kulinarnej Polski Ludowej znajdą Państwo w książce „Kuchnia (w) PRL”.

Produkty z tej samej kategorii