Brak produktów
Wydawcy
MILEWSKA MONIKA
978-83-8196-350-3
Nowy
7 egz.
"Najkrótszy dowcip w PRL? - Smacznego!" - taki smutny żart zanotował w swoich Dziennikach Mieczysław Rakowski. Był to oczywiście dowcip polityczny, bo - jak pisał Andrzej Szczypiorski - "w systemie monopartyjnej dyktatury wszystko staje się polityką, nawet kupno mleka"."
(Fragment Wstępu)
35,40 zł
59,00 zł najniższa cena z 30 dni przed obniżką
-40%
Autor | MILEWSKA MONIKA |
Rok wydania | 2022 |
Ilość stron | 648 |
Szerokość (mm) | 162 |
Wysokość (mm) | 240 |
Grzbiet (mm) | 39 |
Wymiary | 162 x 240 x 39 mm |
Oprawa | twarda |
Wydawca | PIW |
Milewska jest eseistką, dramatopisarką, historykiem i antropologiem kultury. Jej książka "Ślepa kuchnia. Jedzenie i ideologia w PRL" wpisuje się w rozpowszechniony i modny ostatnio nurt literatury popularnonaukowej na temat pozapolitycznej historii Polski Ludowej. Każdy rozdział dotyczy osobnego problemu, jest pewnym „leksykonem” dla osób zainteresowanych popularną wiedzą na temat żywności, jedzenia, kuchni i kwestii z nimi związanych w Polsce lat 1945-1989. Monografia Moniki Milewskiej będzie jedną z najlepszych w ogóle o historii PRL - to fascynująca, wciągająca, erudycyjna, roztropna historycznie, kunsztowna językowo, oddająca naturę całej epoki, całego systemu, zdecydowanie wychodząca poza tytułową problematykę. Czytelnik dostrzeże dychotomię państwa i społeczeństwa w historii codzienności; co innego komuniści mówią, co innego myślą, co innego robią (sprawa chociażby specjalnych sklepów przeznaczonych dla elit rządzących) – podobnie jak obywatele. Dzięki pracy Milewskiej, dużo lepiej rozumiemy ramy, sytuacje społeczne, okazje społeczne czy konteksty interakcji PRL.
Na razie nie dodano żadnej recenzji.