Używamy plików cookies m.in. w celach: świadczenia usług, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Zamknij

Wydawcy

Kapłony i szczeżuje Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej Dumanowski Jarosław  Kasprzyk -Chevriaux Magdalena motyleksiazkowe.pl Zobacz większe

Kapłony i szczeżuje Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej

Dumanowski Jarosław Kasprzyk-Chevriaux Magdalena

978-83-8396-002-9

Nowy

CZARNE

6 egz.

50,93 zł

74,90 zł najniższa cena z 30 dni przed obniżką

-32%

Autor Dumanowski Jarosław Kasprzyk-Chevriaux Magdalena
Rok wydania 2024
Ilość stron 336
Szerokość (mm) 133
Wysokość (mm) 215
Grzbiet (mm) 22
Wymiary 133 x 215 x 22 mm
Oprawa twarda
Data premiery 2024-10-23
Wydawca CZARNE

Kapłony i szczeżuje to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był popularnym składnikiem potraw w pierwszej znanej nam polskiej książce kucharskiej, z kolei szczeżuje urozmaicały jadłospis najbiedniejszych.

Gdy dzisiejsi szefowie kuchni prześcigają się w wymyślaniu oryginalnych przepisów, śmiało możemy sięgnąć do zapomnianej przeszłości. Bo jak pisał osiemnastowieczny historyk Jędrzej Kitowicz, tylko coś bardzo starego może wydawać się nowe. Poczytajmy zatem o oszołamiającej europejskiej karierze szczupaka po polsku, cofnijmy się do czasów, gdy pasternak nie był tylko zabawnym słówkiem, a kucharze serwowali żółtonosy i sielanki. Wreszcie – poznajmy kulinarne przemyślenia świętych Piotra i Pawła, które na długie stulecia ukształtowały nasza żywieniową wyobraźnię.

Historia potraw to nieprzebrana skarbnica wiedzy o świecie, przekazywana z pokolenia na pokolenie. Niemal w każdym daniu można znaleźć garstkę wiedzy o przyrodzie i medycynie, czubatą łyżkę antropologii i kultury, szczyptę wydarzeń historycznych. I wyrazisty posmak religii, niepodzielnie regulującej zasady odżywiania i postu.

Autorzy Kapłonów i szczeżui to wytrawni znawcy historii zmieniających się smaków i świetni popularyzatorzy wiedzy o dawnej kuchni, a ich książka to idealny przepis ku pokrzepieniu nie tylko żołądka, ale przede wszystkim umysłu.

Nazwa producenta Wydawnictwo Czarne Sp. z o.o.
Miasto Sękowa
Ulica, numer domu i lokalu Wołowiec 11
Kod pocztowy 38-307
Kontakt mailowy sekretariat@czarne.com.pl
Kraj pochodzenia Polska
Kraj produkcji Polska

Produkty z tej samej kategorii