Brak produktów
Zobacz większe
Wierzbicki Piotr
978-83-63842-74-1
Nowy
10 egz.
33,93 zł
49,90 zł najniższa cena z 30 dni przed obniżką
-32%
| Autor | Wierzbicki Piotr |
| Rok wydania | 2018 |
| Ilość stron | 256 |
| Szerokość (mm) | 170 |
| Wysokość (mm) | 248 |
| Grzbiet (mm) | 25 |
| Wymiary | 170 x 248 x 25 mm |
| Oprawa | twarda |
| Wydawca | SKARPA WARSZAWSKA |
Z różnych perspektyw opowiadano już historię Warszawy. Ale żeby podążać w niej za zapachem piwa – tego jeszcze nie było!
W książce Piotra Wierzbickiego to właśnie browarnictwo jest głównym bohaterem. Gdzie mieszkali, a gdzie poświęcali się swojemu rzemieślnictwu piwowarzy w najdawniejszych dziejach Warszawy? Jak uwarzyć piwo? Jak stolica wypadała w produkcji piwa na tle Mazowsza? Kto rozwinął przemysł browarniczy na wielką skalę? Które piwa królowały na warszawskich stołach? Odpowiedzi na te pytania znajdziemy w „Podchmielonej historii Warszawy”. Dowiemy się z niej również, co dziś zostało z piwowarskiej potęgi miasta.
Piotr Wierzbicki – warszawiak z dziada, choć może już nie z pradziada. W latach 80. i 90. działał na undergroundowej scenie muzycznej jako wydawca, organizator i dziennikarz. DJ radiowy, związany m.in. z legendarną Rozgłośnią Harcerską i Radiostacją, oraz imprezowy – rezydent praskiego klubu Hydrozagadka. Od 2011 r. pracuje jako przewodnik warszawski. Założyciel facebookowego profilu „Warszawa Na Wyrywki”. Opracował około 50 warszawskich tras pieszych, rowerowych i wiślanych, które regularnie powtarza. Od kilku lat prowadzi varsavianistyczne wykłady w żoliborskim Kalinowym Sercu. Jako dziennikarz piszący o Warszawie udziela się na łamach „Skarpy Warszawskiej”.
| Nazwa producenta | Agencja Wydawniczo-Reklamowa Skarpa Warszawska Sp. z o. o. |
| Miasto | Warszawa |
| Ulica, numer domu i lokalu | T. Borowskiego 2 lok 24 |
| Kod pocztowy | 03-475 |
| Kontakt mailowy | biuro@skarpawarszawska.pl |
| Kraj pochodzenia | Polska |