Brak produktów
Zobacz większe
Dumanowski Jarosław Kasprzyk-Chevriaux Magdalena
978-83-8396-002-9
Nowy
12 egz.
50,93 zł
74,90 zł najniższa cena z 30 dni przed obniżką
-32%
| Autor | Dumanowski Jarosław Kasprzyk-Chevriaux Magdalena |
| Rok wydania | 2024 |
| Ilość stron | 336 |
| Szerokość (mm) | 133 |
| Wysokość (mm) | 215 |
| Grzbiet (mm) | 22 |
| Wymiary | 133 x 215 x 22 mm |
| Oprawa | twarda |
| Data premiery | 2024-10-23 |
| Wydawca | CZARNE |
Kapłony i szczeżuje to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był popularnym składnikiem potraw w pierwszej znanej nam polskiej książce kucharskiej, z kolei szczeżuje urozmaicały jadłospis najbiedniejszych.
Gdy dzisiejsi szefowie kuchni prześcigają się w wymyślaniu oryginalnych przepisów, śmiało możemy sięgnąć do zapomnianej przeszłości. Bo jak pisał osiemnastowieczny historyk Jędrzej Kitowicz, tylko coś bardzo starego może wydawać się nowe. Poczytajmy zatem o oszołamiającej europejskiej karierze szczupaka po polsku, cofnijmy się do czasów, gdy pasternak nie był tylko zabawnym słówkiem, a kucharze serwowali żółtonosy i sielanki. Wreszcie – poznajmy kulinarne przemyślenia świętych Piotra i Pawła, które na długie stulecia ukształtowały nasza żywieniową wyobraźnię.
Historia potraw to nieprzebrana skarbnica wiedzy o świecie, przekazywana z pokolenia na pokolenie. Niemal w każdym daniu można znaleźć garstkę wiedzy o przyrodzie i medycynie, czubatą łyżkę antropologii i kultury, szczyptę wydarzeń historycznych. I wyrazisty posmak religii, niepodzielnie regulującej zasady odżywiania i postu.
Autorzy Kapłonów i szczeżui to wytrawni znawcy historii zmieniających się smaków i świetni popularyzatorzy wiedzy o dawnej kuchni, a ich książka to idealny przepis ku pokrzepieniu nie tylko żołądka, ale przede wszystkim umysłu.
| Nazwa producenta | CZARNE |
| Miasto | Sękowa |
| Ulica, numer domu i lokalu | Wołowiec 11 |
| Kod pocztowy | 38-307 |
| Kontakt mailowy | sekretariat@czarne.com.pl |
| Kraj pochodzenia | Polska |
| Kraj produkcji | Polska |