Wydawcy
GŁOWACKA KAROLINA
978-83-63842-58-1
Nowy
17 egz.
Seria Echa dawnej Warszawy
33,93 zł
49,90 zł najniższa cena z 30 dni przed obniżką
-32%
Autor | GŁOWACKA KAROLINA |
Rok wydania | 2018 |
Ilość stron | 240 |
Szerokość (mm) | 135 |
Wysokość (mm) | 205 |
Grzbiet (mm) | 25 |
Wymiary | 135 x 205 x 25 mm |
Oprawa | twarda |
Wydawca | SKARPA WARSZAWSKA |
Autorka zaprasza czytelników do wejścia kuchennymi drzwiami do Warszawy, która pachniała nie tylko flaczkami i pyzami, ale także móżdżkami, sztufadą, faramuszką, pulardami, kapłonami, polewkami oraz całuskami i makagigami. Brzmi trochę tajemniczo? Ta książka wszystko wyjaśni.
Choć wyodrębnienie specyfiki kuchni warszawskiej nastręcza licznych kłopotów, bo w stolicy jak w tyglu smaków mieszały się obyczaje i przyzwyczajenia mieszkańców pochodzących z różnych stanów, stron kraju i świata, to autorka starannie prześledziła historię kulinariów, by wychwycić z niej to, co charakterystyczne dla Syreniego Grodu.
Oprócz barwnych opisów zwyczajów kulinarnych, klimatu dawnych restauracji i knajp oraz wpływów innych kultur czytelnicy znajdą tu także 100 przepisów na dania, jakimi raczono się w Warszawie.
Na razie nie dodano żadnej recenzji.