Używamy plików cookies m.in. w celach: świadczenia usług, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Zamknij

Wydawcy

Co zjadłem przez rok (i o czym wtedy myślałem) Stanley Tucci motyleksiazkowe.pl Zobacz większe

Co zjadłem przez rok (i o czym wtedy myślałem)

Tucci Stanley

978-83-68367-32-4

Nowy

MARGINESY

47 egz.

Zabawna, wzruszająca i przypyszna porcja wspomnień i jedzenia napisana przez hollywoodzkiego aktora. Bo dzielenie się jedzeniem to jeden z najbardziej ludzkich gestów.

Więcej szczegółów

40,73 zł

59,90 zł najniższa cena z 30 dni przed obniżką

-32%

Autor Tucci Stanley
Rok wydania 2025
Ilość stron 416
Szerokość (mm) 135
Wysokość (mm) 210
Grzbiet (mm) 30
Wymiary 135 x 210 x 30 mm
Oprawa miękka ze skrzydełkami
Data premiery 2025-05-21
Wydawca MARGINESY

Stanley Tucci, nagradzany aktor i autor bestsellerów „New York Timesa”, napisał przepyszne, wyjątkowe wspomnienia

Jedzenie zawsze było integralną częścią życia Tucciego: od zupy stracciatella jedzonej po zejściu z planu Konklawe, przez sos marinara gotowany pomiędzy zdjęciami i przymiarkami kostiumów, po domową pizzę spożywaną z dziećmi na kolację. W Co zjadłem przez rok Tucci rejestruje dwanaście miesięcy jedzenia – w restauracjach, kuchniach, na imprezach prasowych, w kraju i za granicą, z przyjaciółmi, rodziną, nieznajomymi, a czasami po prostu w samotności.

Posiłki upamiętniane w tym dzienniku stanowią dla niego pryzmat, przez który przygląda się, jak mija czas. Niezależnie od tego, czy jest to kaczka w pomarańczach przyrządzana przez francuskie karmelitanki, steki z grilla na spotkaniu z przyjaciółmi czy klopsiki robione przez babcię i wnuka i serwowane trzem pokoleniom rodziny, nadają one kształt jego życiu i wzbogacają je.

Co zjadłem przez rok to zabawna, wzruszająca, szczera i głęboko satysfakcjonująca porcja wspomnień i jedzenia oraz docenienie roli, jaką odgrywa ono w naszym życiu. Bo dzielenie się jedzeniem to jeden z najbardziej ludzkich gestów.

Tucci swoimi opisami włoskich dań wywołuje w nas głód fizyczny, by kilka linijek dalej opisami świata, miejsc i ludzi wywołać w nas głód metafizyczny. Rację miał Anthelme Brillat-Savarin w swojej Fizjologii smaku, pisząc: „[…] człowiek je; ale umie jeść tylko człowiek inteligentny”. W tej książce mamy jak na talerzu inteligencję, humor i najlepszy sos pomidorowy.

Jacek Cygan

Stanley Tucci to największy smakosz wśród aktorów i najlepszy aktor wśród smakoszy. Do swojego stołu zaprasza rodzinę, przyjaciół, gwiazdy filmowe. I po raz kolejny wszystkich tych, którzy spragnieni są apetycznych opowieści z Rzymu, Nowego Jorku czy domowej londyńskiej kuchni aktora.

Małgorzata Muraszko, „Gazeta Wyborcza”

Chyba każdy z nas chciałby spędzić dzień i zjeść posiłek ze Stanleyem Tuccim, a ta książka to idealny sposób, aby to zrobić! Oglądanie świata oczami uwielbianego aktora i kulinarnego poszukiwacza przygód to prawdziwa gratka. Każdy miłośnik jedzenia pochłonie tę książkę!

Ina Garten

Szczerość, humor i skromność Stanleya aż sączy się ze stron jego najnowszej książki. Jedzenie to jego kompas, a Co zjadłem przez rok doskonale oddaje to, jak Stanley tworzy więzi ze światem poprzez jedzenie i smak.

Gwyneth Paltrow

Tucci odkrywa przed nami swoją rzeczywistość pełną śmiechu, jedzenia, rodzinnego ciepła, podróży, pracy, pasji i miłości. Jestem zakochana w każdej stronie tej zajmującej książki.

Dolly Alderton, autorka książki Wszystko, co wiem o miłości

Co za smakołyk. Humor Tucciego jest cierpki jak martini, jego uwagi ostre jak tasak, ale najbardziej urzekło mnie to, że potrafi sięgnąć przez stół, żeby przeprowadzić czytelnika nie przez posiłki, ale przez swoje życie.

Elizabeth Day, gospodyni podcastu How to Fail

Stanley Tucci – aktor, scenarzysta, reżyser i producent filmowy. Wyreżyserował pięć filmów, a zagrał w ponad siedemdziesięciu, wystąpił w wielu serialach telewizyjnych i spektaklach teatralnych, także na Broadwayu. Otrzymał nominacje do Oscara, nagród Tony i Grammy za najlepszy album mówiony. Zdobył dwa Złote Globy i pięć statuetek Emmy, ostatnią za swój program kulinarny Stanley Tucci: Searching for Italy w 2022 roku. Jest autorem książki Smak. Życie i jedzenie (Marginesy 2023).

Nazwa producenta WYDAWNICTWO MARGINESY SP. Z O.O.
Miasto WARSZAWA
Ulica, numer domu i lokalu Mierosławskiego 11A
Kod pocztowy 01-527
Kraj pochodzenia Polska
Kraj produkcji Polska

Produkty z tej samej kategorii