Używamy plików cookies m.in. w celach: świadczenia usług, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. | Zamknij |
Wydawcy
Książki kulinarne to przede wszystkim pełne przepisów książki kucharskie, ale też pozycje na temat diet i poświęcone historii kulinariów.
Europejczyk wybierający się na Bliski Wschód dowie się z tej książki: jak nie dać się oszukać taksówkarzowi w Kairze; dlaczego archeologowi nie jest potrzebne żelazko, a mile widziany byłby kapelusz Indiany Jonesa (ale jest za drogi, a pseudoindiana to obciach); ile traktorów warta jest żona profesora i jak trafić do haremu, będąc mężczyzną.
Niezwykła książka kucharska, która powstała na podstawie programu telewizyjnego prowadzonego przez Cezarego Gmyza – „Kuchnia polska”.
Barbara Grześkowiak jest terapeutą żywieniowym i psychodietetykiem. Kamila Grześkowiak promuje wegański styl życia; obie specjalizują się w dietoprofilaktyce dolegliwości i chorób i prowadzą w Poznaniu Ośrodek Terapii i Badań nad Zdrowiem.
Czy zastanawiałeś się kiedykolwiek, dlaczego według odwiecznych tradycji podczas kolacji Wigilijnej jemy kapustę, suszone grzyby i owoce oraz ryby, natomiast w czasie Wielkanocy żywimy się jajkami i żurkiem?
Zbiór wielkanocnych przepisów, które zostały opracowane zgodnie z filozofią Pięciu Przemian.
Czy wiesz, że bożonarodzeniowe potrawy mogą być zdrowsze i smakować jeszcze lepiej?Boże Narodzenie według Pięciu Przemian to zbiór 54 sprawdzonych bożonarodzeniowych przepisów, które zostały zmodyfikowane pod kątem filozofii Pięciu Przemian. Dzięki temu potrawy są smaczniejsze, zdrowsze i lekkostrawne.
Ciasto listkowe jest delikatnym arkuszem grubości pergaminu. Po upieczeniu na złoty kolor staje sie doskonałym, chrupiacym dodatkiem do dań z różnych kuchni świata...
Niniejszą publikacją chcę zachęcić zarówno tych z Was, którzy chcieliby gotować według Pięciu Przemian, ale uważając, że to tylko "długie sterczenie przy garach", rezygnują z tej kuchni, oraz tych, którzy już w pięciu smakach przykładnie i cierpliwie gotują, lecz potrzebują urozmaicenia w postaci szybkich potraw...
Z książki dowiesz się wszystkiego o stewii - w jakiej postaci występuje na rynku, do czego się nadaje, a do czego nie (bo, wbrew pozorom, nie nadaje się do wszystkiego), w jaki sposób uprawiać tę roślinę, a także, jak samodzielnie dozować stewię w zależności od posiadanej postaci...
Książka Zdrowie, dieta, aktywność fizyczna jest pierwszą pozycją polskiego pisarza o tak uznanym autorytecie, zapowiadającą prawdziwą rewolucję w podejściu do kwestii promowania i zachowania zdrowia człowieka...
Nasza wspaniała, polska kuchnia zgodna z filozofią chińskiej medycyny? Tak, to jest możliwe...
...ktoś jest tu ze mną? Znam kilka sekretów, którymi się podzielę. Pozwólcie, że Was oprowadzę po kartach dawnych legend, pełnych magicznych stworzeń i bajecznych postaci. Nie może Was tu zabraknąć!
Minęło już 20 lat, gdy po raz pierwszy wylądowałam na Teneryfie oddalonej o 1300 kilometrów od Półwyspu Iberyjskiego i jedyne 300 kilometrów od kontynentu afrykańskiego...
156 przepisów. Są dania z Abruzji, tagliatelle po bolońsku, przeróżne naleśniki z watróbką, pieczarkami, po węgiersku, z mięsem i orzechami. Krokiety i pierogi, kołduny i gołąbki, przeróżne dania warzywne i warzywno-mięsne...
180 potraw, które zasługują na szczególne uznanie naszego stołu. Makaron bowiem sam w sobie jest niezwykle dekoracyjny i różnorodny w swym wyglądzie. Kiedy dodamy do niego różne przyprawy, sosy, sery, owoce, mięsa...
Album kulinarny pt. "Rozsmakuj się w powiecie bydgoskim" zawiera m.in. ponad 80 przepisów (każdy ze zdjęciem), 230 barwnych fotografii oraz wiele opisów ciekawych miejsc i ludzi...
Głęboka czerń kawy pod delikatną pianką prócz cudownej przyjemności kryje niezwykłe właściwości zdrowotne. Jest ich zdecydowanie więcej, niż kontrowersyjnych opinii o tym uwielbianym napoju.
Pyszny zielony koktajl nazywany smoothie zrobił zawrotną karierę na świecie. Ta oryginalna kompozycja warzyw liściastych i różnych owoców z pewnością jest idealnym rozwiązaniem, by z przyjemnością skonsumować zalecaną dzienną porcję pięciu owoców i warzyw, gwarantujących doskonałą formę.
W "Bobas Lubi Wybór" Gill Rapley (pielęgniarka i mama) i dziennikarka Tracey Murkett zaproponowały rewolucyjne podejście w kwestii rozszerzania diety niemowląt. Oparta na zdroworozsądkowym myśleniu metoda zakłada pominięcie etapu papek i pozwala dziecku uczestniczyć w domowych posiłkach już od pierwszych chwil.
Bo jeżeli potrawy smaczne i wykwintne wykonanie a podane z niejakim artyzmem są zaszczytem uczty, to dobre wina są jej duszą i radością - jest więc rzeczą wielkiej wagi wiedzieć, jakie wina i w jakim porządku trzeba podawać... Marta Norkowska, Warszawa 1903 r.
Pomimo stałego wydłużania się średniej długości życia w krajach Europy Zachodniej, choroby serca i układu krążenia pozostają główną przyczyną śmierci. Wszystkie badania naukowe wykazują że złe odżywianie jest wprawdzie najistotniejszym czynnikiem ryzyka, ale także tym, na który w najłatwiejszy sposób można wpłynąć, pragnąc zapobiec chorobom.
Wybór, w którym królują miesa duszone i pieczone, bigosy, kotlety mielone, schaby, sznycle, przeróżne wątróbki. Duży wybór roladek, bitek, steków, zrazów z grzybami i bez, klopsów czy rulonów np. wołowych i w dodatku zbójnickich...
Drodzy miłośnicy dobrego Jedzenia, dostajecie w Wasze ręce nową książkę kucharską, której treść zapewnia Jej wszechstronne wykorzystanie. Naszym celem Jest przedstawienie interesującej kompozycji przepisów na potrawy, które zawierają grzyby i warzywa albo które tworzą główne danie posiłku.
W kategorii Książki kulinarne proponujemy szeroki wybór książek z przepisami, ale też literaturę na temat historii kuchni, tytuły poświęcone poszczególnym dietom oraz pozycje opisujące wpływ jedzenia na zdrowie.
Proponowane książki kucharskie są pełne przepisów na pyszne dania kuchni polskiej, ale też włoskiej, meksykańskiej, japońskiej itd. Proponujemy również książki z przepisami na desery, koktajle, przetwory, nalewki czy dania wegetariańskie i wegańskie. Coś dla siebie znajdą także rodzice, którzy chcą gotować ze swoimi małymi dziećmi.
Zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą literatury kulinarnej. Znajdują się w niej pozycje od takich wydawców jak Mamania, Wysoki Zamek, Martel, Hanami, Marginesy czy Zwierciadło.