Używamy plików cookies m.in. w celach: świadczenia usług, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Zamknij

Wydawcy

Historia kuchni Zobacz większe

Historia kuchni

TANNAHILL REAY

978-83-62858-56-9

Nowy

ALETHEIA

8 egz.

UWAGA! ZAKUPY HURTOWE TYLKO NA FAKTURY Z PRAWEM ZWROTU 10%

Więcej szczegółów

53,04 zł

78,00 zł najniższa cena z 30 dni przed obniżką

-32%

Produkt dostępny tylko na fakturę.

Autor TANNAHILL REAY
Rok wydania 2014
Ilość stron 478
Wymiary 145 x 205 mm, oprawa miękka
Oprawa miękka
Wydawca ALETHEIA

Trywialna formuła „człowiek jest tym, co je” nabrała nowego sensu. Okazało się, że żywność i jej przyrządzanie wywierały istotny wpływ na kształt systemów i instytucji społecznych. W niniejszej książce cała ta bogata historia znalazła odzwierciedlenie w zwięzłej charakterystyce poszczególnych epok aż po XXI wiek. Obfitość niezwykłych faktów dotyczących kuchni i żywności autorka wzbogaciła jeszcze przepisami z różnych okresów. Zakres książki jest imponujący także przestrzennie: obejmuje kulinaria całego świata ze szczególnym naciskiem na świat arabski i Chiny. Monografia Tannahill jest dziś klasyką: pierwsza wersja ukazała się w 1973, a ostatnia modyfikacja i rozszerzenie nastąpiły w 2002 roku. Dane zostały zweryfikowane u źródeł, bo na przykład wielu Francuzów uważało, że ich ziomkowie nigdy nie jedli palcami, a przekonanie to było tak silne, że preparowano przeczące mu dawne teksty. Tannahill nie oszczędza czytelnika, bezlitośnie opisując higieniczną grozę dawnych biesiad, demaskując pozór smakowitości ich dań, polityczne szaleństwo na punkcie różnych produktów (pieprz przyczynił się do upadku Rzymu…) aż po szaleństwo na punkcie choroby szalonych krów. Głód wiadomości i sensacji znajdzie przy tej lekturze godziwe nasycenie.

Reay Tannahill (1929–2007), szkocka pisarka znana u nas z bestsellerowej "Historii seksu", zapoczątkowała "Historią kuchni" badania nad światowymi kulinariami, stanowiące już dziś pełnoprawną dyscyplinę akademicką.

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz opinię

Historia kuchni

Historia kuchni

UWAGA! ZAKUPY HURTOWE TYLKO NA FAKTURY Z PRAWEM ZWROTU 10%

Napisz opinię

Produkty z tej samej kategorii