Używamy plików cookies m.in. w celach: świadczenia usług, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Zamknij

Wydawcy

Herito 45 Europa od kuchni Zobacz większe

Herito 45 Europa od kuchni

PRACA ZBIOROWA

2082-310X-45/2022

Nowy

MIĘDZYNARODOWE CENTRUM KULTURY

7 egz.

Czy pierogi, bigos, zwykły burak to elementy naszego dziedzictwa kulturowego? Oczywiście, że tak.

Więcej szczegółów

17,00 zł

25,00 zł najniższa cena z 30 dni przed obniżką

-32%

Autor PRACA ZBIOROWA
Rok wydania 2022
Ilość stron 160
Szerokość (mm) 236
Wysokość (mm) 290
Grzbiet (mm) 12
Wymiary 236 x 290 x 12 mm
Oprawa miękka ze skrzydełkami
Wydawca MIĘDZYNARODOWE CENTRUM KULTURY

Czy pierogi, bigos, zwykły burak to elementy naszego dziedzictwa kulturowego? Oczywiście, że tak. „Na naszych stołach i w jadłospisach odbija się cała historia, jaka przetoczyła się przez kontynent, i zmiany kulturowe, które się na nim dokonały” – pisze we wstępie prof. Jacek Purchla. Ziemniaczane dekrety Fryderyka II Wielkiego miały takie samo znaczenie dla naszego dziedzictwa jak turecka ekspansja na Bałkanach.
W tekście otwierającym najnowszy numer „HERITO” Robert Makłowicz pisze: „jeśli do słowiańskiej kuchni, wiejskiej czy pasterskiej, dodamy madziarski twist i dołożymy Śródziemnomorze z odrobiną osmańskiej słodyczy, to na talerzu o średnicy może tysiąca kilometrów dostaniemy cały wspaniały świat”. Przyrządzamy historię wołowiny, buraka i ziemniaka, degustujemy wina Europy, przyglądamy się smakom i zapachom Bałkanów, bierzemy łyk mleka. Zapraszamy do buszowania po środkowoeuropejskim stole.

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz opinię

Herito 45 Europa od kuchni

Herito 45 Europa od kuchni

Czy pierogi, bigos, zwykły burak to elementy naszego dziedzictwa kulturowego? Oczywiście, że tak.

Napisz opinię

Produkty z tej samej kategorii